Een van de bekendste uitzichten in Durbuy is de Roche d’Omalius, die zich aan de rand van het kleine stadje bevindt. Wat vele toeristen echter niet weten is dat dit meer is dan zomaar een rotsformatie in de Ardennen. Dit geologische monument is ruim 375 miljoen jaar oud en is een prachtig voorbeeld van een opmerkelijk geologisch verschijnsel, namelijk een anticline. Wat dat precies is lees je hieronder.
Ontstaan van de rots
De kalksteen van de Omalius-rots is ontstaan door de opeenhoping van mariene sedimenten gedurende miljoenen jaren. De gesteentelagen ontstonden ruim 375 miljoen jaar geleden, tijdens het laat-devoon. Aan de zijden van de formatie worden ongeveer twintig afzonderlijke lagen waargenomen. Ze behoren de Formatie van Moulin Liénaux en maakt deel uit van het geologische gebied van de Calestienne.
Anticline of Anticlinaal
Een anticline ontstaat wanneer gesteente door tektonische krachten wordt samengeperst en opgevouwen. Deze plooiing resulteert in een A-vormige structuur waarbij de oudste gesteentelagen zich in het centrum van de plooi bevinden.
De Omalius-rots dankt haar naam aan de geoloog Jean d’Omalius d’Halloy die de anticlinale structuur in 1807 voor het eerst beschreef en bestudeerde.