Te Zonhoven, vlakbij natuurgebied “De Teut”, te midden het prachtige Kempens heidelandschap vinden we een collectie zandstenen daterend uit het mioceen. Ten tijde van de jagers-verzamelaars kwam men hier de werktuigen slijpen, vandaag de dag staat de omgeving van de holsteenbron bekend als een prachtig wandelgebied door de heide, met een toffe camping.
Ontstaan van de Holsteen
Ruim 16-20 miljoen jaar geleden werd de regio van Midden-Limburg herhaaldelijk overspoelt door de Diestiaanzee. Afzettingen van zeezand rijk aan kwarts vormden de basis voor deze stenen. In de eerste fase werd de formatie van Bolderberg gevormd. Tijdens de tweede fase die samenvalt met het einde van de laatste ijstijd, ontstond er een dunne harde korst rond de zandsteen. De gaten die we in de holstenen kunnen waarnemen zijn overblijfselen van gangen van dieren of van wortels van planten, voordat het zand versteende.
Prehistorische slijpsteen
Op de meest noordelijke steen, vinden we slijpsporen die dateren uit het neoliticum. Hier kwamen jagers-verzamelaars hun werktuigen te slijpen en polijsten. Door de eeuwen heen raakten de stenen bedolven onder de typerende Kempense zandbodem. Pas in 1862 werden de stenen herondekt. Archeologische opgravingen vonden ook bewerkte en onbewerkte vuursteenschilfers. Deze zouden afkomstig kunnen zijn uit de neolithische vuursteenmijnen van Rijckholt die rond die periode actief waren.
Bezoek de Holsteen
Parkeren doe je best bij de parking hondenlosloopweide Holsteenbron. Hier starten ook de wandelroutes door natuurreservaat De Teut.